Scroll to top
en hr sl

IOR

IOR (Întreprinderea Optică Română) je eno redkih sovjetskih podjetij iz obdobja hladne vojne, ki mu je uspelo prodreti na zahodni trg in se ohraniti vse do danes. IOR je leta 1936 v Bukarešti ustanovila skupina domačih industrialistov in francoskih optikov s podjetniško žilico.

Njihov prodajni katalog obsega širok nabor izdelkov tudi zunaj meja športne optike, kot so dioptrijske leče, laserske naprave, zobna protetiko, video projektorji in podobno. Kar pa se strelne optike tiče, IOR izdeluje optiko za vojaško in športno rabo, tako za romunski kot tuji trg. Med ljubitelji narave in športnimi strelci je blagovna znamka IOR tako najbolj prepoznavna po izdelavi cenovno ugodnih strelnih daljnogledov.

Razvoj IOR-ja je bil v marsičem pogojen z duhom časa in politično opredeljenostjo Romunije. Leta 1941 je v vojno vstopila na strani Nemčije in IOR je prevzel vlogo glavnega oboroževalca romunske vojske. Po vzpostavitvi Sovjetske zveze je podjetje ohranjalo trdne poslovne povezave s podjetji iz zahodne Evrope, kot so Carl Zeiss, Leica, Hensoldt in Pentacon. Ti partnerji so v poznih 60-ih letih prejšnjega stoletja odigrali pomembno vlogo pri širitvi podjetja na tuja tržišča.

Carl Zeiss je bil še posebej zaslužen za uspešnost IOR-jeve modernizacije, saj se med nemško Jeno in Bukarešto vzpostavil nenehen pretok znanja. Vendar pa je po praški pomladi in razpadu Sovjetske zveze IOR nenadoma izgubil primarni trg in posledice tega finančnega udarca so se kazale še dolga desetletja.

Za ponoven vdih življenja je zaslužen človek po imenu Valentin Leatu. Nekdanji tekmovalec z bobom, ki je Romunijo zastopal na olimpijskih igrah, je leta 1984 pobegnil v Ameriko. V zgodnjih devetdesetih letih je večkrat obiskal domovino in ob povratku v Ameriko s seboj vzel manjše količine IOR-izdelkov, ki so tam poželi veliko zanimanje med športnimi strelci. Letau je prepoznal izvrstno poslovno priložnost in leta 1993 ustanovil svoje podjetje Valdada, preko katerega se je izvoza optičnih naprav IOR na tuje trge nemudoma lotil na veliki nogi.

Optics Trade je distributer IOR izdelkov v Sloveniji od leta 2019.